17+2

publicerat i Vardagsliv
Idag är jag i vecka 17+2, alltså vecka 18. Det låter konstigt att säga vecka 18, för så räknar inte barnmorskorna. De räknar bara de fulla veckorna, så en barnmorska skulle säga att jag var i vecka 17 nu.

Lite information här nu då...

Vecka 18

Kroppen:
Vid den här tiden gör man den första ultraljudsundersökningen. Ofta är det först nu som du på riktigt kan ta till dig att ett barn faktiskt är på väg. Ultraljud görs för att bättre veta när barnet kommer att födas. Barnmorskan visar hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet. Man tittar även på läget på moderkakan.
Du vet nu, så exakt som man kan komma, när du är beräknad att föda. Det blir ändå bara en riktpunkt, du kan föda inom tre veckor före och två veckor efter detta datum utan att det räknas som onormalt. I regel är detta en period när du mår bra och trivs med din graviditet.

Fostret: Huvudet är cirka fyra centimeter i diameter, medan fötterna är cirka två centimeter långa. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.


Kommentarer
Postat av: Malin

ska du bli mamma? grattis! (:

2011-03-21 @ 23:44:35
URL: http://loveisbeaty.webblogg.se/
Postat av: amanda

gud vad fort tiden går redan vecka 18 :O haha det var min barnmorska som lärde mig säga att jag var i vecka 18 fast jag igentligen var i vecka 17 :P vi måste ses snart när har du tid? :P

2011-03-22 @ 16:41:12
URL: http://amandaida.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Till Toppen